Zupa jarzynowa w tym wydaniu smakuje każdemu. Latem gotuję ją raz w tygodniu

Dodano:
Zupa jarzynowa Źródło: Shutterstock / Roman Zaiets
Zupę jarzynową można gotować przez cały rok. Jednak teraz, gdy panuje sezon na świeże, aromatyczne warzywa, jest na to najlepsza pora. Oprócz warzyw korzeniowych dorzucam do niej też takie delikatne, które robią robotę.

-[Zupa jarzynowa, to jedna z tradycyjnych zup, którą każdy zna z domu czy stołówki. W moim rodzinnym domu zwykle gotowało się ją z warzyw korzeniowych, więc nie była to zupa moich marzeń. Ja jednak nieco zmodyfikowałam jej skład i zrobiła się o niebo lepsza. Polecam ją na letnie dni.

Na jakim wywarze ugotować zupę jarzynową?

Zupę jarzynową można przygotować na różnych wywarach. Lżejsza jej wersja powstanie na wywarze warzywnym, który gotuje się na włoszczyźnie i przyprawach. Jeśli zaś chcecie, by wasza zupa była bardziej pożywna, ugotujcie ją na wywarze mięsnym, np. na kawałku kurczaka czy indyka. Delikatne kawałki mięsa na koniec dodajcie do zupy, a będzie sycąca. Oczywiście możecie również przygotować wywar np. na żeberku wieprzowym. Jednak jego smak jest dość wyrazisty i przytłacza smak warzyw.

Jak zrobić zupę jarzynową w letniej wersji?

Zupę jarzynową gotuję zwykle na porcji rosołowej z kurczaka czy indyka. Mięso dodaje potrawie smaku i wzbogaca ją w cenne składniki odżywcze. Poza tym do mojej zupy oprócz ziemniaków, włoszczyzny, w tym warzyw korzeniowych, dorzucam też różyczki kalafiora i brokułu. Dodają zupie ciekawego smaku, lekkości i apetycznego wyglądu. Zupy po ich dodaniu nie należy zbyt długo gotować, bo najlepiej jeśli warzywa pozostaną ciut twardawe.

Przepis: Letnia zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z kalafiorem i brokułem

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 1 skrzydło indycze
  • 1 włoszczyzna
  • 3 ziemniaki
  • kawałek kalafiora
  • kawałek brokułu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruMięso opłucz, zalej 2,5 l zimnej wody. Gotuj na małym ogniu, aż do zagotowania, usuń szumowiny. Dodaj marchewkę, pietruszkę, pół cebuli, listek laurowy, trochę soli i pieprzu. Gotuj ok. 30 minut.
  2. Wykańczanie zupyPozostałe warzywa i ziemniaki oczyść, pokrój w kostkę. Brokuł i kalafior podziel na małe różyczki. Warzywa dodaj do wywaru, gotuj ok. 15 minut, aż wszystkie będą miękkie. Zupę dopraw do smaku. Przed podaniem posyp posiekaną natką lub koperkiem.

Czym wzbogacić zupę jarzynową?

Jeśli chcecie, by wasza zupa jarzynowa była jeszcze bardziej pożywna i miała ciekawszy smak, możecie też do niej dodać inne składniki. Dobrze będą pasować np.: kasza jaglana, płatki owsiane czy zacierki. Kaszę i płatki należy wsypać do zupy ok. 10 minut przed końcem gotowania, zaś kluski wrzuć 5 minut przed końcem gotowania. Dłuższe ich gotowanie sprawi, że zaczną się rozpadać i mogą zbytnio zagęścić zupę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...